söndag 11 oktober 2009

JulkryddorVad vore julen utan alla underbara kryddor??Det är nåt speciellt när julen börjar närma sig och man börjar förbereda mat och bak... Hela huset börjar lukta jul!

Vad vore en jul utan apelsiner dekorerade med nejlikor, kryddiga pepparkakor och julvört med smak av pomerans?

  • Kanel består av torkad bark från kanelträdet. Det är en av de äldsta kända kryddorna. Kanel har ett rykte om sig att vara ett kraftigt verkande kärleksmedel och passar lika bra i julbaket som på morgonens havregrynsgröt eller julgröt.

  • Nejlikor består av torkade blomknoppar från en myrtenväxt. Det är en av de största och mest aromatiska kryddor som finns och är en av kryddorna i julens pepparkakor.

  • Saffran görs av det torkade pistillmärket från en krokusart. Till ett halvt gram saffran krävs det ungefär 75 krokusar. Det är en underbar krydda i allt från glass till fiskgryta.

  • Pomerans är de torkade skalen från en spansk citrusfrukt som liknar apelsin men har en bittrare, mer aromatisk smak. Det är en typisk julkrydda i bland annat vörtbröd.

  • Vaniljstång är frökapslar från en orkidé. De skördas innan de är helt mogna och soltorkas så att smakämnet frigörs. Vanilj kan du använda i såväl matlagning och bakning som i desserter.

  • Kardemumma är de brunsvarta kärnorna i fruktkapslarna hos en flera meter hög liljeväxt med sitt ursprung i Indien. Kardemumma används i allt från bakning till grytor, eller som smaksättning i ris eller kaffe.

Källa: Coop

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar